Slank med vilje – Guide til vægttab

Du har læst det før, og du har gjort det før. Du har efterhånden ingen fidus til modeslankekure, og slet ikke livsstil-magasiners slanketemaer med de 50 bedste råd til vægttab, for du har prøvet hvert enkelt af dem (og du kunne i øvrigt skrive den artikel meget bedre end dem).

Alligevel leder du, henkastet, efter netop den gang, der ikke blot er endnu et fejlforsøg som endte med +3 kg på badevægten. For du er ikke tilfreds med din krop eller fysiske formåen. Måske vægrer du dig med at give dig i kast med en livsstilsændring, for du tror ikke rigtig selv på, at du kan. Men du ville gerne. Denne gang.

For de fleste bliver et vægttab meget hurtigt et alt-eller-intet-projekt. Det giver ikke meget rum til fejltagelser, og det kan være farligt for enhver mental forandringsproces. Til gengæld, fordi der er enormt svært at slippe tanken om, at NU ændrer man sit liv for good, og derfor må der ikke være slinger i valsen, kan man lære at udnytte den drivkraft og vilje, der ligger bag.

Så du vil gerne tabe dig?

Okay, formentlig ved du allerede, hvad der tidligere er gået galt, hvor du ikke formåede at tabe dig eller måske at holde vægten efter et vægttab. Du kender måske i virkeligheden hver en detalje af alle de steder, du har fejlet, og måske slår du også dig selv i hovedet med det. At kende sig selv, styrker og svagheder kan klart være nyttigt, men for nu skal du videre. 

Beslut dig for at være bossen

Det handler om at turde tage sig selv alvorligt. Turde at gøre det én gang til, trods frygten for at fejle. Nu handler det ikke kun om at få serveret en (i øvrigt garanteret rigtig brugbar) slankekur, som du skal følge for at få resultater, men mindst lige så meget om at tage ansvar for, hvor du vil hen i dit liv. Dette indlæg skal nok guide dig igennem, hvordan du praktisk går til et vægttab for at få resultater, men for overhovedet at være eller blive modtagelig, skal du vælge at blive bossen i dit eget liv. Lad ikke nogens tanker om dig, og slet ikke folks medfølelse eller hensyn, være afgørende her. Er du utilfreds med dig selv? Så må du beslutte dig for at ændre det. Jeg lover dig, det kan lade sig gøre med en smule hjælp.

For mig hjælper det at visualisere min motivation helt bogstaveligt. Jeg klipper og klistrer, hænger op på min opslagstavle, skriver om mine tanker, forventninger, min frygt, mine mål og mine drømme. Måske fungerer dette ikke for dig, men så må du finde motivationens rod andre steder. Er det at kunne lege med dine børn, uden at blive forpustet? Er det at blive slank til dit bryllup? Er det at blive fri for diabetes (sukkersyge) eller skavanker? Uanset om du finder motivationen i dig selv, i andre eller i dine omgivelser, så er det her, hvor det er okay at dyrke det lidt. 

Om det ene eller andet fungerer, er det dig, der sidder i chef-stolen nu. En god chef er bevidst om sig selv og sine styrker, handlekraftig og ikke bange for at lede, selv når det ikke er de mest populære beslutninger. Måske er en livsstilsændring ubelejlig, krævende og besværlig for dine omgivelser, men bare ærgeligt… Som boss beslutter du, om det er det, du vil.

Kan du svare ja til, at du vil og tør, så læs videre…

Viden er magt

Hvor meget du ønsker at vide om kost og motion, krop og livsstil, er ikke i sig selv afgørende. Men jo mindre du ved, desto mere afhængig bliver du af at skulle følge et bestemt system, altså en bestemt kur, for at få de ønskede resultater.

Der er intet i vejen med slankekure. Faktisk opponerer jeg imod, at slankekur er blevet et fy-ord i modsætning til livsstils-ændring, som er mere in. Stå ved at det er okay at slanke sig i en given periode, målrettet. Ideen med en livsstils-ændring er selvfølgelig at understrege, at det ikke blot er nu og her, men skal kunne holdes på lang sigt. Det giver selvfølgelig ikke mening at tabe 15 kg, og så tage det hele på igen, men grundlæggende tror jeg, at du selv skal vælge, netop hvilken form, der giver mening for dig.

Når jeg skriver, at viden er magt, handler det igen om at tage ansvar for sig selv. Med grundlæggende viden om, hvad kroppen har brug for, og hvad maden og motion spiller af rolle for et vægttab, står du meget stærkt. Både ift at foretage selvstændige, kvalificerede beslutninger, nu og på sigt. Jo mere frihed og legerum, du ønsker, jo mere må du indhente af viden.

Indrømmet, det er lidt af en jungle at hitte ud af. Og man skal ikke tage enhver dille for gode varer. Men for at vide og tage ansvar for, hvad du egentlig har gang i, er du er som minimum nødt til at vide noget om kosten makronæringsstoffer, kroppen fordøjelse, noget om energindhold i maden og motionens betydning for et slankere og uden tvivl sundere liv. Dette har jeg skrevet noget om her.

Planlægning 

Planlægning handler i al sin simpelhed om at formulere mål og lægge en strategi for, hvordan du når dem.

Til at konkretisere mål, kan du benytte dig af SMART-modellen. S: Specifikt

M: Målbart

A: Acceptabelt

R: Realistisk

T: Tidsafgrænset

Et uspecifikt mål kunne være, at du gerne vil tabe dig mega meget, mens et SMART mål kunne være: Jeg vil gerne tabe 3 kg inden xx dato.

Her kommer din viden ind, fx når du skal afgøre, hvad der er realistisk i et givet tidsrum. Yderligere kan du lave delmål og et slutmål. På den måde bliver det ikke bare meget konkret, men også nemmere at visualisere. Er du den mindste smule ligesom mig, vil jeg anbefale dig at købe en notesbog og dokumentere din rejse, herunder naturligvis også mål, delmål, eventuelt planlægning af belønninger, når du når dine mål, og så videre.

Næste trin i planlægningen er at finde ud af, hvordan du vil opnå dine mål. Brug SMART igen til at formulere konkrete, realistiske strategier.

For eksempel kan du skrive, at du vil bestræbe dig på 3 hovedmåltider om dagen, at du vil sørge for grøntsager til ethver måltid, eller at du vil træne 3 gange om dagen. Her er de forskellige slankekure nyttige, hvis du er glad for regler. Find det, der lyder godt i dine ører eller drop dem helt, men daglige “do’s and dont’s” er du nødt til at formulere eller kende til. Sørg for variation, fx kan du tidsafgrænse visse “regler” til eksempelvis to uger, og så lan du evaluere på, hvad du vil tage med videre i de kommende uger, og hvad du vil give slip på.

Som boss tør du tage de chancer, udforske og afprøve, men også indrømme, hvis noget ikke fungerede. Turd at tænk lidt mere nuanceret end enten-eller. En plan kan altid ændres, hvis det ikke fungerer, og den skal justeres. Det bliver nemmere med tiden.

Anmeldelse af slankekure og bud på strategier finder du her.

Get over yourself – igen og igen

I’m sorry to break the news to you. Du kommer til at fejle. Der kommer til at være dage, hvor du skipper træning, hvor du går i slikskabet, hvor du faktisk er fuldkommen ligeglad eller hvad det nu er. Og den del er du nødt til at acceptere – og komme dig over. Det er vigtigt, du tager dig selv alvorligt nok til at turde handle, men også at du ikke er for selvhøjtidelig, til at en enkel misser får dig til at gå i stå. I Sense-kuren skriver Suzy Wengel, at hvert måltid kaldes en spisekasse, og dem er der tre af dagligt. Går én af dem “galt”, så vælger du at lukke den kasse efter dig, og så starter du på en frisk til den næste spisekasse du åbner. Denne tanke skal du forsøge at overføre. Nej, man kan ikke kun starte på en frisk på mandage, og hvis man spiser en tivolistang (eller tyve), så er det ikke en undskyldning for at spise tyve til, bare fordi du alligevel har ødelagt det hele, og i øvrigt også er alt for ulækker og tyk til at fortjene at gøre det godt. Drop det. Kampen er ikke reelt det sunde valg; kampen er at turde vælge igen og igen, at du godt må være menneskelig og alligevel fortjener det sunde liv.

Det er en sund og egenkærlig tankegang.

Træn, for fanden!

Endnu en spoiler; der er altså stort set ikke én gyldig undskyldning for at lade være.

Motions betydning for psyken, for vægttab, for appetitregulering, for (betydelig) sænkning af risici for hjerte- og kar-lidelser og meget mere er til at tage og føle på. Det ville være så rart, at man bare kunne spise sig til et vægttab (hvilket man også kan), men hvad end årsagen er til at du ønsker at tabe dig: Træningen giver bedre, flottere og sundere resultater.

Efter et vægttab på 22 kg med træning 4 gange om ugen, har jeg måtte sande træningens værdi. Til trods for de mange forsvundne kilo, fulgte huden med på grund af træningen. Når jeg træner, reguleres min appetit, jeg “holder forstanden ved lige” og føler mig fuld af energi bagefter.

Jeg er selvfølgelig fortaler for, at man selv skal vælge, og naturligvis gælder det også dig. Men du kunne måske prøve det af?


Grundlæggende kan du kun foretage dig forandringer, hvis du vil dem. Der er ingen skam i at finde ud af, at man ikke er klar. Det er et stort skridt, for så har man et andet slags valg. Man kan lære at acceptere at være og forblive, hvor man er nu, og finde glæden i det!, eller man kan begynde af undersøge, hvorfor man ikke er klar. Måske er det netop det, der kan føre dig frem til det rette sted, hvorfra du kan vælge at blive slank med vilje.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s